top of page

Voor de overheid
Gemeentes staan voor een grote uitdaging waarin zij keuzes moeten maken. De CO2 uitstoot moet omlaag om de natuur en leefomgeving te kunnen behouden. Alle pijlers zijn gericht op de opwek van duurzame energie. Zonnevelden en windturbines bieden op dit moment de beste mogelijkheden voor die opwek. Gemeentes zijn hiervoor veelal aangewezen op de buitengebieden voor het plaatsen van grootschalige installaties.
​
Voor het slagen van deze projecten is het van groot belang dat er samenwerking plaatsvindt, met andere gemeentes, provincies, het bedrijfsleven, netbeheerders maar vooral ook met de inwoners.
Eén van de afspraken uit het Klimaatakkoord is dat 30 energieregio’s in Nederland onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Maar ook welke warmtebronnen te gebruiken zijn zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen.
In een Regionale Energiestrategie (RES) beschrijft elke energieregio zijn eigen keuzes. Die keuzes hebben invloed op onze leefomgeving. Dit vraagt om een zorgvuldige afweging en die maken de regio's samen met maatschappelijke partijen, ondernemers en inwoners.
​
​

Waar passen de ideeën voor zonne- en windenergie in de beschikbare ruimte?
Vraagt u zich af of de aansluiting van de beoogde windparken wel passen op het elektriciteitsnetwerk?
Heeft u behoefte om uw beleidskader te toetsen aan geldende wet- en regelgeving?
Twijfelt u of een juiste belangenafweging heeft plaatsgevonden?
Neem gerust contact op
bottom of page